Tegenvaller Adelinde Cornelissen

Adelinde Cornelissen is gediskwalificeerd. Een enorme tegenvaller voor het dressuurteam.

Tegenvaller Adelinde Cornelissen

Als derde amazone van het Nederlands dressuurteam ging Adelinde Cornelissen van start. Zij werd tijdens haar proef in de Grand Prix, het eerste onderdeel van het wereldkampioenschap, met Jerich Parzival gestopt door de jury en is daardoor uitgesloten van verdere deelname. Dat is een hele tegenvaller voor het team.

In het onderdeel halthouden en dan vijf passen achterwaarts gaan beet Jerich Parzival van Adelinde Cornelissen zich even op het uiterste puntje van zijn tong. Daardoor ontstond een minuscuul wondje van amper een millimeter, waaruit hoogstwaarschijnlijk slechts een enkele druppel bloed vloeide. Maar een druppel bloed in een met speeksel gevulde mond en speekselschuim rond de mondholte zorgt er voor dat het speekselschuim ogenblikkelijk rood kleurt. "Gooi maar eens een paar druppels bloed in een emmer water, dan zie je hoe die emmer water direct rood kleurt. Dat is ook zo met een enkele druppel bloed in de mond van een paard", aldus teamveterinair Jan Greve.

Tot dat moment waren Cornelissen en Parzival ijzersterk bezig. Alle oefeningen werden met speels gemak uitgevoerd en het publiek kon op de scoreborden waarnemen dat tot het het moment van het onderdeel achterwaarts gaan Cornelissen op een score van 80.500% stond, waarmee ze virtueel ver op de concurrentie voorstond. In de regelementen staat dat als de jury sporen van bloed ziet in het speekselschuim rond de mond, de jury de combinatie dient uit te bellen en daaruit volgt als vanzelfsprekend diskwalificatie. "Toen ik de jurybel hoorde dacht ik in eerste instantie dat ik een fout in de proef had gereden, maar ik was er aan de andere kant voor honderd procent zeker van dat ik op die plek halt diende te houden, om vervolgens mijn paard vijf stappen achterwaarts te laten gaan. Toen zag ik dat de voorzitter van de jury, de Brit Stephen Clarke, met zijn hand het gebaar maakte dat er bloed in het speeksel zat. Daarop keek ik meteen zelf en zag dat dit waar was. Op dat moment weet je dat de wedstrijd over is", aldus Cornelissen, die uiterst gelaten reageerde op de diskwalificatie. "Ik geloof niet dat ik weer naar de USA ga. Twee jaar geleden raakte mijn paard in Las Vegas geblesseerd en nu dit. Ik heb me wel eens beter gevoeld dan nu. Als het Nederland lukt om toch een medaille te winnen - en die kans is best groot - dan zal ik wel op het podium staan, maar ik denk nu zeker te weten dat ik die medaille, maakt niet uit van welke kleur, zal weggooien. Voor mij is het in ieder geval een medaille zonder enige waarde", aldus Cornelissen.

Volgens bondscoach Sjef Janssen verkeerde Parzival in de vorm van zijn leven. "In de warming-up arena pakte het paard fantastisch aan en gezien zijn score van op dat moment ruim 80% met zijn sterkste onderdelen, de piaffe en passage, nog in het verschiet leek Cornelissen ook al kans te hebben op een hoge individuele klassering in de Special en in de Kür".

Team veterinair Jan Greve vindt de gronden waarop Parzival werd gediskwalificeerd in principe een faire en goede regel. "Toch zou, nadat een paard op dit feit wordt gediskwalificeerd, er direct bij het verlaten van de ring een onderzoek ingesteld dienen te worden door de FEI veterinairen om de ernst van de blessure vast te stellen. Deze regel is mede ingevoerd om het welzijn van het paard te dienen, maar met een wondje als dit is het welzijn van het paard geen moment in het geding. Ik bijt met het kauwgum kauwen ook wel eens op mijn tong. Daarbij komt dat, toen Parzival op weg was naar de stal, er na honderd meter al geen bloed meer in het schuim om de mond te zien was", aldus Greve.         

nieuws

Hendrik-Jan Schuttert Rabo Talent van het Jaar

Jonge springruiter nu al succesvol bij senioren

Oranje springruiterteam wint Olympisch zilver

Spannende barrage

Anky van Grunsven: een unieke inkijk in het leven van een topsporter

Minidocumentaire van begin tot goud 1 juni live

Column Anky

Hierbij de column van Anky in de Telegraaf: 'Geen spijt hebben'

Rabo talenten doen het goed

Rabo talenten Hendrik-Jan Schuttert en Angela Krooswijk hebben goed gepresteerd afgelopen weekend.

Column Anky

Wereldtitel in 2011 altijd belangrijkst

Aniek Poels wint weer in Hengelo

Rabo talent Aniek Poels prolongeerde haar overwinning in de Grote Prijs van Hippisch Hengelo.

Anky van Grunsven wint in Salzburg

Samen met Salinero weet Anky van Grunsven weer te winnen. Ditmaal in Salzburg.

KNHS nomineert voor sportgala

De KNHS nomineert Adelinde Cornelissen, Sjef Janssen, Petra van de Sande en Maikel van der Vleuten voor het sportgala.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant