Column Anky

Veiligheid als uitdaging voor wetenschap

Column Anky

Heroïek en drama maken de sport mooi. Maar soms vind ik het drama wel heel wrang. Ik hoorde op mijn vakantie van de dood van de Belgische wielrenner Wouter Weylandt, die in de Giro d’Italia ten val kwam. Ik was behoorlijk van slag, vooral tijdens het zien van de beelden waarop hij levenloos op die weg lag en werd opgehaald door een helikopter. Hij was pas 26 jaar en zou in september vader zijn geworden. Maar hij nam omwille van de sport, die hij waarschijnlijk heel erg lief had, risico’s die velen niet meer dan normaal vinden voor een wielrenner. Als topsporter bemerk ik eigenlijk helemaal niets van dergelijke vanzelfsprekendheid.

Dag in, dag uit stappen wielrenners op hun fiets. Afstanden van tweehonderd kilometer in klassiekers en grote rondes zijn eerder regel dan uitzondering. In korte broekjes, op dunne bandjes, met een klein helmpje op, door weer en wind en over wegen die vaak zelfs voor een berggeit nog een hele klus zijn. Een afdaling met snelheden van boven de tachtig kilometer per uur behoort ook tot ’het risico van het vak’. Dat is niet normaal, dat is je reinste risicosport bedrijven.

Ik ben nooit een heldin geweest. Ik ben heel wat keren uitgelachen, omdat ik bang was van mijn paard te vallen. Ik heb dat nooit leuk gevonden. Maar de angst was groter en dus deed ik me nooit stoerder voor dan ik was. Die angst zit nog steeds ergens en dat is ook nooit anders geweest. Als kind van zes heb ik eerst een jaar mijn pony geborsteld, voordat ik er op durfde te gaan zitten. Waar het vandaan komt? Geen idee. Ik heb onder meer mijn been, schouder en pols gebroken. Dat is het niet eens, want daar kom je allemaal overheen. Maar de angst dat er iets ergs kan gebeuren, spookt altijd door mijn hoofd.

Gelukkig leeft het besef steeds meer bij het grote publiek dat we gevaren moeten proberen te vermijden. Ik zie dat terug in de paardensport, waar in het verleden ook verschrikkelijke ongelukken gebeurde, zelfs tot de dood aan toe. Je kan nog steeds niet alles uitsluiten, maar het gaat er tegenwoordig een stuk veiliger aan toe. In de eventing rijden alle jonge ruiters met bodyprotectors, die zich bij een val opblazen tot airbag. De vaste sprongen in deze sport, vroeger bekend als military, zijn in de cross flexibel gemaakt met onder meer veiligheidspinnen. En onze helmen, die het hele hoofd en zelfs een deel van de nek beschermen, zijn zo licht gemaakt, dat ze prettig dragen, maar tegelijkertijd bij zware vallen levensreddend zijn. Ik zou het geen schande vinden wielrenners ook met een meer uitgebreid beschermingspakket aan te zien rijden.

Natuurlijk moet de warmte tijdens het sporten hun lichaam uit en dat is waarschijnlijk één van de redenen waarom ze zo minimaal beschermd – zeker op hun hoofd met die lichte open helmpjes – zijn. Maar dit lijkt mij een mooie uitdaging voor de wetenschap. Want als ik de televisiebeelden van Wouter voor me haal, waarbij ook nog werd gememoreerd aan zijn vriend en ploegmaat Kurt Hovelijnck die tijdens een trainingstocht ternauwernood een val overleefde, dan weet je als weldenkend mens dat er alles aan gedaan moet worden om dit soort ongelukken in iedere risicosport te voorkomen.

nieuws

Hendrik-Jan Schuttert Rabo Talent van het Jaar

Jonge springruiter nu al succesvol bij senioren

Oranje springruiterteam wint Olympisch zilver

Spannende barrage

Anky van Grunsven: een unieke inkijk in het leven van een topsporter

Minidocumentaire van begin tot goud 1 juni live

Column Anky

Hierbij de column van Anky in de Telegraaf: 'Geen spijt hebben'

Rabo talenten doen het goed

Rabo talenten Hendrik-Jan Schuttert en Angela Krooswijk hebben goed gepresteerd afgelopen weekend.

Column Anky

Wereldtitel in 2011 altijd belangrijkst

Aniek Poels wint weer in Hengelo

Rabo talent Aniek Poels prolongeerde haar overwinning in de Grote Prijs van Hippisch Hengelo.

Anky van Grunsven wint in Salzburg

Samen met Salinero weet Anky van Grunsven weer te winnen. Ditmaal in Salzburg.

KNHS nomineert voor sportgala

De KNHS nomineert Adelinde Cornelissen, Sjef Janssen, Petra van de Sande en Maikel van der Vleuten voor het sportgala.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant