Derde plaats in Kur voor Adelinde Cornelissen

In de Kur was er een derde plek voor Adelinde Cornelissen. Hans Peter Minderhoud wist de CDI Kur op zijn naam te schrijven.

Derde plaats in Kur voor Adelinde Cornelissen

Twee struikelingen in het beentje over kostten Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival op zeker de zege in de Kür op muziek, die in het meer dan barstensvolle dressuurstadion van Aken op zondagochtend werd verreden. Tweemaal schakelde de vos over in galop, terwijl Cornelissen een appuyement inzette. In plaats van de normale achten die zij voor dit onderdeel kreeg, halveerde de jury de waardering op deze onderdelen, waardoor Cornelissen als derde eindigde. De overwinning ging zoal verwacht naar de Duitser Matthias Alexander Rath met Totilas, terwijl de Amerikaan Steffen Peters met Ravel tweede werd.

Steffen Peters mag het Mexicaanse jurylid Maribel Alonso op zijn blote knieën danken. Dit jurylid waardeerde zowel het technische als het artistieke gedeelte bij elkaar opgeteld met een percentage van 169.500%, en dat was bijna zes procent hoger dan de rit van Rath. Daarbij was zij de enige die Peters op de eerste plek had staan, terwijl de overige vijf juryleden de Amerikaan tweemaal een derde, eenmaal een tweede en eenmaal de vierde plek hadden toebedacht, terwijl Rath bij de overige vier juryleden wel eerste stond.

Adelinde Cornelissen scoorde driemaal een tweede plek, eenmaal een vierde en eenmaal een derde plaats. Haar score van 81.775% was fractioneel lager dan de score van Peters van 82.000%, terwijl Rath won met een score van 82.825%. Opvallend daarbij was dat Cornelissen bij drie juryleden voor de technische onderdelen van de Kür op de eerste plek stond.

Edward Gal eindigde met Sisther de Jeu op de negende plek, terwijl Hans Peter Minderhoud met I.P.S. Tango als elfde eindigde. Op zaterdagavond was Minderhoud met Exquis Nadine wel de sterkste in de Kür van het CDI, die hij overtuigend op zijn naam schreef, voor de Britse Laura Bechtolsheimer met de jonge Andretti.

In de Grand Prix voor ruiters onder de 25 jaar, die ook op zaterdag werd verreden, eindigde I.P.S. Painted Black met de Spaanse Morgan Brabançon als tweede, met 3.5 p. achterstand op de Duitse Kristina Sprehe met Desperados. De Rabo Talententeamleden Diederik van Silfhout (Lunteren) met Luxform's Popey en Danielle Heijkoop met Siro eindigden als vierde en als negende, terwijl Marrigje van Baalen met BMC Kigali op de achtste plaats wist te eindigen.

Adelinde Cornelissen was toch dik tevreden over haar optreden in Aken. "Het liep goed en over mijn optreden in de Kür ben ik, afgezien van de foutjes in de aanzet naar de appuyementen, dik tevreden. Parzival liep in de Grand Prix erg fijn, alleen was ik daar zelf te flauw. In de Special hebben we denk ik gereden voor wat we waard zijn, en datzelfde hebben we in de Kür laten zien. Ik ben blij dat mijn paard zich op deze wijze wil laten rijden", aldus Cornelissen.

Hans Peter Minderhoud loopt nu te dubben. Kiest hij voor de relatief onervaren I.P.S. Tango of voor de zeer ervaren en gelouterde Exquis Nadine. "Als Tango zich op dezelfde wijze had gepresenteerd als tijdens de Nederlandse Kampioenschappen dan was het voor mij geen vraag geweest. Nu wel, dus zal er zeer binnenkort een gesprek volgen met bondscoach Sjef Janssen hoe onze route naar het EK in Rotterdam er uit zal zien", aldus Minderhoud.

Bondscoach Sjef Janssen lichtte alvast een tip van de sluier op. "Onze voorkeur gaat langzaam maar zeker steeds meer uit naar Nadine. Deze merrie neemt een vracht aan ervaring mee en richting Rotterdam zullen we zoveel mogelijk zekerheden dienen in te bouwen. Het EK in Rotterdam wordt een interessant kampioenschap. Dat is nu al zeker", aldus Janssen. Minderhoud wil best de merrie gaan inzetten. "Feitelijk verdiend deze merrie het om na al die jaren top te hebben gepresteerd deel te nemen aan het EK", vertelde Minderhoud die daar wel op liet volgen dat, hij mocht de bondscoach het oog op Nadine laten vallen, hij niet van plan is om met haar ook nog naar Hickstead te gaan, waar de laatste observatiewedstrijd voor het EK in Rotterdam wordt verreden.

Ook Edward Gal was tevreden. "We hadden een paar kleine foutjes en ik kon het ene foutje in de changementen om de twee nog herstellen, maar daarin ontstond een kleine hapering. Terugkijkend denk ik dat onze prestatie tijdens de wereldbeker finale in Leipzig beter was, maar de drafonderdelen, en dan met name in de piaffe, werden denk ik zeer sterk uitgevoerd", aldus Gal.

Uitslag Kür:

1) Matthias Alexander Rath (Dui) - Totilas - 82.825%

2) Steffen Peters (USA) - Ravel - 82.000%

3) Adelinde Cornelissen - Jerich Parzival - 81.775%

9) Edward Gal - Sisther de Jeu - 77.125%

11) Hans Peter Minderhoud - IPS Tango - 74.075%

Uitslag CDI Kür:

1) Hans Peter Minderhoud - Exquis Nadine - 76.025%

2) Laura Bechtolsheimer (Eng) - Andretti H - 74.975%

3) Monica Theodorescu (Dui) - Whisper - 74.925%

nieuws

Hendrik-Jan Schuttert Rabo Talent van het Jaar

Jonge springruiter nu al succesvol bij senioren

Oranje springruiterteam wint Olympisch zilver

Spannende barrage

Anky van Grunsven: een unieke inkijk in het leven van een topsporter

Minidocumentaire van begin tot goud 1 juni live

Column Anky

Hierbij de column van Anky in de Telegraaf: 'Geen spijt hebben'

Rabo talenten doen het goed

Rabo talenten Hendrik-Jan Schuttert en Angela Krooswijk hebben goed gepresteerd afgelopen weekend.

Column Anky

Wereldtitel in 2011 altijd belangrijkst

Aniek Poels wint weer in Hengelo

Rabo talent Aniek Poels prolongeerde haar overwinning in de Grote Prijs van Hippisch Hengelo.

Anky van Grunsven wint in Salzburg

Samen met Salinero weet Anky van Grunsven weer te winnen. Ditmaal in Salzburg.

KNHS nomineert voor sportgala

De KNHS nomineert Adelinde Cornelissen, Sjef Janssen, Petra van de Sande en Maikel van der Vleuten voor het sportgala.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant