Bondscoach maakt EK dressuurteam bekend

De gehele Nederlandse equipe is er klaar voor.

Bondscoach maakt EK dressuurteam bekend

ROTTERDAM (KNHS) - Tijdens de persconferentie in de gloednieuwe accommodatie van het Rotterdamse CHIO stond vandaag het FEI EK Dressuur centraal, dat hier van 17 tot en met 21 augustus plaatsvindt. De gehele Nederlandse equipe was aanwezig en blaakte van strijdlust. "Dat dit EK in eigen land wordt gehouden, op een plek waar dressuur een belangrijke plaats in de programmering heeft, is hoop ik het Nederlandse team extra stimulerend", zei Frans Lavooij voorzitter van de Rotterdamse organisatie. Bondscoach Sjef Janssen was door persoonlijke omstandigheden verhinderd.

In het team dat in Rotterdam van start gaat zijn opgenomen: Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival, Edward Gal (Harskamp) met Sisther de Jeu, Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Nadine en Sander Marijnissen (Wijdewormer) met Moedwil. "Dit is het sterkste team waarover wij op dit moment beschikken", vertolkte directeur sportief Tineke Bartels de motivatie van bondscoach Janssen.

Frans Lavooij, voorzitter van het organiserend comité kijkt evenals de Nederlandse sporters uit naar het FEI EK Dressuur. “Over twee weken arriveren hier de eerste paarden al. Die paarden en hun ruiters en amazones zijn de allerbeste van Europa, misschien zelfs van de wereld. Kijkend naar de ontwikkelingen in Hickstead afgelopen weekeinde, lijken ze nauwelijks voor elkaar onder te doen. Het belooft een uitermate spannende strijd te worden met niet één maar wel vijf favorieten,” aldus Lavooij. “Wij zijn er ontzettend trots op dat we dit kampioenschap samen met de KNHS, de gemeente Rotterdam, Rotterdam Topsport en met steun van de Rabobank mogen organiseren.”

Cornelissen: "We hebben een goed voorseizoen achter de rug. We wonnen de wereldbeker finale in Leipzig en in Aken was Jerich Parzival in de Grand Prix zeer ontspannen. Zo ontspannen dat ik feitelijk vergat te rijden. Nu kun je zeggen stom, maar in het verleden was het steeds nodig om honderd procent controle te hebben en nu ik die volledige controle had verraste me dat. In Hickstead ging het zaterdag een stuk beter en kon ik vanuit die ontspanning er dan ook helemaal voor gaan, wat dan ook resulteerde in een tweede plek. In de Kur op zondag vielen alle puzzelstukjes op hun plek en weet ik nu zeker dat we de topvorm, die we op het EK in Windsor 2007 hadden, heel dichtbij is gekomen is. De komende drie weken zullen Sjef en ik gaan benutten om de progressie die nog steeds aanwezig is te gaan bewerkstelligen".

Hans Peter Minderhoud, die tijdens Outdoor Gelderland de Nederlandse titel veroverde met de KWPN goedgekeurde I.P.S. Tango, heeft na overleg met de bondscoach er voor gekozen om met Exquis Nadine van start te gaan in het E.K. "Nadine liep in Aken in de CDI 3* een paar hele goede wedstrijden. We sloten de Kür zelfs winnend af. Met I.P.S. Tango lijkt het wel of er soms sprake is van een motivatieprobleem. Het is een hengst die, zoals in het NK, alle expressie heeft en toont, en soms heeft hij zijn expressie opgebrand voordat het feitelijke werk nog moet beginnen. Daarnaast kan Exquis Nadine op zo'n glanzende carrière bogen dat het jammer zou zijn haar niet in te zetten".

Edward Gal heeft de indrukwekkende merrie Sisther de Jeu onder controle weten te krijgen. "Het is zeker niet het gemakkelijkste paard geweest waarmee ik dit niveau heb weten te bereiken. De spanning die haar kenmerkt zorgt er echter ook voor dat zij zeer expressief is in haar bewegingen. Dus moet je wel iets van die spanning behouden. Dat lukt gelukkig steeds beter en ik hoop dat we hier in Rotterdam een voorlopige kroon op ons werk kunnen gaan zetten".

Na de Grand Prix in Hickstead viel de beslissing wie het vierde lid van het Nederlandse team zou gaan worden uit in het voordeel van Sander Marijnissen met Moedwil. "We hebben door in de Grand Prix van Hickstead als zesde te eindigen een zeer goede en voor de bondscoach overtuigende prestatie neer weten te zetten. Het is de eerste keer dat ik mag meedoen aan een EK bij de senioren en dat is een droom die uitkomt. Het was mijn bedoeling om in Hickstead een foutloze degelijke proef neer te zetten en in die opzet zijn we geslaagd. Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen stond ik na twee onderdelen op minieme achterstand van Marlies van Baalen. Mijn paard Moedwil had op zondagochtend last van een lichte temperatuursverhoging en dat was de reden waarom ik besloot mij terug te trekken. Nu is Moedwil weer topfit en ik zal samen met mijn paard mijn uiterste best doen een topprestatie hier in Rotterdam in deze schitterende accommodatie neer te zetten".

Sjef Janssen wilde telefonisch graag toegeven dat het hem een onmogelijke zaak lijkt om in Rotterdam de Oranje successen van La Mandria 2007 en Windsor 2009 in eigen land te herhalen. Toen wist Nederland niet alleen team goud te veroveren, maar won ook de nodige individuele medailles. "We zijn in alle drie onderdelen titelverdediger en hebben nog steeds een sterk team. Daarnaast beschikken we over zeer gemotiveerde ruiters. Dat, gekoppeld aan het feit dat we voor hopelijk uitverkochte en oranje gekleurde tribunes rijden, moet ons in staat stellen om ons in eigen land volop in de strijd om de medailles (team en individueel) te kunnen mengen.”

nieuws

Hendrik-Jan Schuttert Rabo Talent van het Jaar

Jonge springruiter nu al succesvol bij senioren

Oranje springruiterteam wint Olympisch zilver

Spannende barrage

Anky van Grunsven: een unieke inkijk in het leven van een topsporter

Minidocumentaire van begin tot goud 1 juni live

Column Anky

Hierbij de column van Anky in de Telegraaf: 'Geen spijt hebben'

Rabo talenten doen het goed

Rabo talenten Hendrik-Jan Schuttert en Angela Krooswijk hebben goed gepresteerd afgelopen weekend.

Column Anky

Wereldtitel in 2011 altijd belangrijkst

Aniek Poels wint weer in Hengelo

Rabo talent Aniek Poels prolongeerde haar overwinning in de Grote Prijs van Hippisch Hengelo.

Anky van Grunsven wint in Salzburg

Samen met Salinero weet Anky van Grunsven weer te winnen. Ditmaal in Salzburg.

KNHS nomineert voor sportgala

De KNHS nomineert Adelinde Cornelissen, Sjef Janssen, Petra van de Sande en Maikel van der Vleuten voor het sportgala.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant