Toch weer Salinero?

Anky heeft een column geschreven in de Telegraaf over Salinero.

Toch weer Salinero?

Het heeft misschien met leeftijd te maken, maar tegenwoordig beleef ik de dressuursport anders dan een paar jaar terug. Ik heb mijn paarden altijd erg belangrijk gevonden en het heeft ze nooit aan iets ontbroken, maar uiteindelijk draaide het om prestaties. Zo was het bijvoorbeeld gebruikelijk een seizoensplanning te maken van wedstrijden, waarbij ik wist wanneer ik wilde pieken. Dat idee heb ik de laatste tijd losgelaten. Het klinkt wellicht vreemd voor mensen, die niets van paarden weten, maar tegenwoordig laat ik me alleen nog leiden door de signalen die ik van de paarden krijg.

Hoe dat in zijn werk gaat? Simpel. Je hoeft geen expert te zijn om te zien of een paard iets wil doen of niet. Of ze energie krijgen of dat het ze juist afgemat raken. Mijn toppaard Salinero liep in de lente van 2010 een blessure op rond de wervels bij de schoft. Ik heb hem daarin volledig de tijd gegeven om te herstellen. Ik ben hem wel rustig blijven rijden. Dat is belangrijk voor een dier dat op zo’n hoog niveau actief is geweest. Langzamerhand kreeg hij er steeds meer zin in. Hij werd ook alsmaar sterker.

Halverwege dit jaar reden we zelfs weer eens een nationale wedstrijd. Gewoon omdat het leuk was. Ik zag Salinero genieten. Maar het Europese kampioenschap in Rotterdam afgelopen zomer? Nee, ik had geen moment spijt dat we dat hebben laten schieten. Het zou oneerlijk naar Salinero toe zijn geweest om weer van alles van hem te eisen.

Dus beperkten we ons vooral tot leuke zaken. Zo heb ik hem thuis heel veel galoptraining gegeven. Lekker buiten rennen, meer niet; ondertussen werd hij fitter en fitter. En ik? Ik reed voor mijn plezier een wedstrijd in het Zweedse Falsterbö en werd met mijn neus op de feiten gedrukt.

De eerste dag pakte hij zo fel aan tijdens de uitgestrekte draf, dat ik tegen fouten aanliep. Ik zat te slapen. De tweede dag wilde ik het per se beter doen, maar toen zat ik met mijn timing verkeerd. Wedstrijdritme is ook voor mij dus onontbeerlijk.

Omdat ik nog steeds het gevoel had, dat ik de ’nieuwe’ Salinero nog steeds niet aan het publiek had getoond, zijn we onlangs naar het Duitse Donaueschingen afgereisd. Ditmaal vielen alle puzzelstukjes veel beter in elkaar en in zowel de Grand Prix als de Spècial eindigden we als tweede met 75 en 78 procentscores. Salinero mag dan 16 zijn, hij loopt als vijf jaar geleden, op zijn hoogtepunt.

Ik steeg af en de een na de ander riep gelijk ’nu naar Londen!’. Ook Sjef ziet een eventueel nieuw olympisch verhaal zitten. Eerlijk gezegd, ik dus niet. Ook al is Salinero superfit en heeft hij er zin in, ik vind dat hij zich bewezen heeft met onder meer twee olympische titels en een wereldkampioenschap. Aan de andere kant, als teamlid van de olympische equipe zou het natuurlijk fantastisch zijn als hij zijn waarde nogmaals kan bewijzen.

Als het aan mij ligt, zet ik echter in op IPS Upido. Dit veel jongere paard heeft onze manier van trainen echt te pakken. Maar eerlijk is eerlijk, door het gebeuren van de laatste weken is er een vlammetje aangewakkerd. Ineens vraag ik me toch af of Salinero het nog één keer zou kunnen. Ik hou me in ieder geval vast aan mijn huidige werkwijze: Salinero moet aangeven dat hij het ziet zitten en dat hij er zin in heeft. Misschien dan toch nog een keertje?

(Bron: Telegraaf)

nieuws

Hendrik-Jan Schuttert Rabo Talent van het Jaar

Jonge springruiter nu al succesvol bij senioren

Oranje springruiterteam wint Olympisch zilver

Spannende barrage

Anky van Grunsven: een unieke inkijk in het leven van een topsporter

Minidocumentaire van begin tot goud 1 juni live

Column Anky

Hierbij de column van Anky in de Telegraaf: 'Geen spijt hebben'

Rabo talenten doen het goed

Rabo talenten Hendrik-Jan Schuttert en Angela Krooswijk hebben goed gepresteerd afgelopen weekend.

Column Anky

Wereldtitel in 2011 altijd belangrijkst

Aniek Poels wint weer in Hengelo

Rabo talent Aniek Poels prolongeerde haar overwinning in de Grote Prijs van Hippisch Hengelo.

Anky van Grunsven wint in Salzburg

Samen met Salinero weet Anky van Grunsven weer te winnen. Ditmaal in Salzburg.

KNHS nomineert voor sportgala

De KNHS nomineert Adelinde Cornelissen, Sjef Janssen, Petra van de Sande en Maikel van der Vleuten voor het sportgala.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant