Column Anky

De olympische koorts is al duidelijk voelbaar. Zeker in de paardensport.

Column Anky

Want op 31 december 2011 moeten alle olympische paarden over het juiste paspoort beschikken. Ja, die hebben ook een paspoort… Zij moeten dezelfde nationaliteit hebben als de ruiter. Dan is het over met kopen en verkopen. Iedereen is dus nog twee maanden heel hard op zoek naar goed paardenmateriaal voor het sportspektakel dat volgend jaar eind juli in Londen losbarst.

Dat merkte ik ook afgelopen week in New York, waar ik enkele leerlingen op verzoek ben gaan trainen. Buiten de zorgen om het paardenmateriaal maakten overzee diverse ruiters en amazones zich ook druk of ze zich überhaupt wel plaatsen voor Londen. Sjef en ik hebben op een mooie privéstal in de schaduw van Manhattan een paar uur per dag training gegeven. We sliepen in de stad, in een mooi hotel naast Central Park. We hebben een koetsje met paard genomen om het park te verkennen. Het viel me op hoe goed de paarden erbij stonden. De eigenaar vertelde ook dat hij heel geregeld de veterinair en de hoefsmid liet komen en dat er van overheidswege frequent controles plaatsvinden op hun welzijn.

Blijkt alsnog afgelopen weekeinde een paardje te zijn overleden bij Central Park. Hoewel ik daar in de plaatselijke kranten niks van terugvond, las ik het bij terugkomst op een Nederlandse paardensite. En zoals het in dit paardenland gaat, vlogen alle vooringenomen meningen me om de oren over hoe dat allemaal kon gebeuren. Maar dit terzijde.

Onder de ruiters en amazones spelen dezelfde zorgen als in Amerika. Iedereen wil zijn paardenmateriaal op orde hebben richting de Spelen. Er gebeurt best veel. Hans-Peter Minderhoud en Edward Gal, vaste waarden van het Nederlandse dressuurteam, hebben ook nieuw materiaal tot hun beschikking. Ik ben benieuwd.

Maar het kan ook andersom. Neem springruiter Eric van der Vleuten, die vijf jaar lang een combinatie vormde met Utascha en negen maanden voor Londen 2012 ineens zonder paard zit. Na de Europese kampioenschappen in Madrid halverwege augustus besloot het Springpaardenfonds Nederland, waar Utascha eigendom van is, de merrie weg te halen bij Eric en haar zolang en zonder duidelijk doel te stallen bij collega-ruiter Jeroen Dubbeldam. Ik vind het imago van het Springpaardenfonds beschadigd door deze actie. Het is van alle kanten vreselijk voor de ruiter. Eric is niet alleen zijn paard kwijt, maar hij krijgt er ook helemaal niks voor terug. Dat is niet fair na vijf jaar hard werken.

Het Springpaardenfonds heeft nota bene als doelstelling om Nederlandse combinaties te beschermen. Dat lukt zo dus niet. Ze zouden eens in het verleden moeten duiken. In de jaren 80 wilde de voorloper van de hippische bond, de NHS, ook Nederlandse combinaties beschermen tegen verkoop naar het buitenland. De stichting Nederlands Olympiade Paard (NOP) werd opgericht ter behoud van potentiële olympische paarden voor Nederland.

Zo ben ik begonnen met Bonfire, die kreeg Olympic voor zijn naam. In ruil kreeg ik ongeveer 1000 gulden per maand en de verzekering op het paard werd betaald. Dat was voor semi-professionele amateurs, zoals ik in die tijd mijn sport beoefende, echt een smak geld. Verkopen werd zwaar ontmoedigd, omdat je contractueel een behoorlijk bedrag aan de stichting moest afdragen. Maar of je nu verkocht of je paard raakte geblesseerd, als ruiter hield je er in ieder geval altijd een heel goed gevoel aan over. Want er werd iets voor het paard, het land en jezelf ondernomen. Dat werkte zeer motiverend. En tot slot was het weghalen van paarden bij ruiters absoluut niet mogelijk.

Zo kan het dus ook.

Bron: Telegraaf

nieuws

Hendrik-Jan Schuttert Rabo Talent van het Jaar

Jonge springruiter nu al succesvol bij senioren

Oranje springruiterteam wint Olympisch zilver

Spannende barrage

Anky van Grunsven: een unieke inkijk in het leven van een topsporter

Minidocumentaire van begin tot goud 1 juni live

Column Anky

Hierbij de column van Anky in de Telegraaf: 'Geen spijt hebben'

Rabo talenten doen het goed

Rabo talenten Hendrik-Jan Schuttert en Angela Krooswijk hebben goed gepresteerd afgelopen weekend.

Column Anky

Wereldtitel in 2011 altijd belangrijkst

Aniek Poels wint weer in Hengelo

Rabo talent Aniek Poels prolongeerde haar overwinning in de Grote Prijs van Hippisch Hengelo.

Anky van Grunsven wint in Salzburg

Samen met Salinero weet Anky van Grunsven weer te winnen. Ditmaal in Salzburg.

KNHS nomineert voor sportgala

De KNHS nomineert Adelinde Cornelissen, Sjef Janssen, Petra van de Sande en Maikel van der Vleuten voor het sportgala.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant