Column Anky

Wereldtitel in 2011 altijd belangrijkst

Column Anky

Ik kwam Miriam Oremans tegen op het schoolplein. „Moet jij niet naar het Sportgala?” vroeg ze mij. „En jij dan?” was mijn wedervraag aan de oud-tennisster. We zijn allebei wel eens verkozen op het Gala.

De verkiezing roept bij mij echter vooral scepsis op na een handvol twijfelachtige ervaringen de afgelopen jaren. Vaker lijkt het op een populariteitsprijs in plaats van een sportverkiezing, puur gebaseerd op feitelijke resultaten. Dat zou niet zo mogen. Ik gun zwemster Kromowidjojo en turner Zonderland hun titels van harte, maar het blijft vreemd dat hun concurrenten in de verkiezing wél wereldtitels achter hun naam hebben en toch niet winnen.

In mijn ogen is het simpel. Een wereldtitel gaat altijd boven een Europese titel. Net zoals een olympische titel meer waarde heeft dan een wereldtitel. Aangezien we bijna een niet-olympisch jaar achter de rug hebben, maakten schaatser Bob de Jong en wielrenster Marianne Vos – allebei twee wereldtitels –en schaatsster Ireen Wüst met zelfs drie wereldtitels veel meer aanspraak op de eretitels Sportman en -vrouw van het jaar. Nu ik toch bezig ben, waarom houden we deze verkiezing niet begin januari? Dan heb je echt alle resultaten van een jaar. Dan had zeilster Marit Bouwmeester, sinds dit weekeinde ook wereldkampioene, ook kunnen meedingen. Dat resultaat sneeuwt volgend jaar natuurlijk helemaal onder bij het olympische geweld.

„Waarom zijn die Olympische Spelen dan zo belangrijk om te winnen?”, werd me afgelopen week nog gevraagd. „Omdat je zeven maanden voor de Spelen al begint over de Spelen en je zoiets nooit over een Europees kampioenschap zou doen”, was mijn antwoord. En de Olympische Spelen zijn voor alle sporters, buiten het voetbal, het hoogste goed. Olympische koorts dreef ook tijdens het gala door de zaal. Iedereen kijkt al uit naar volgend jaar, als de Spelen van Londen weer losbarsten.

Ik heb er zes achter de rug. En de zevende Spelen komen er misschien aan. Op het concours van Salzburg twee weken geleden liep de Grand Prix geweldig voor mij en Salinero. Met een score van boven 78 procent voldeden wij voor de derde keer in korte tijd aan de olympische kwalificatie-eis. Sjef wachtte mij na het bekend worden van het resultaat op met een grote grijns. „Gefeliciteerd, je bent weer terug in het olympisch kader”, zei hij. Maar hij weet wel beter. Ik ben daar nog helemaal niet uit. Ik ga wel naar Londen. Zeker, maar mijn rol daar weet ik nog niet. Als amazone? We zien het wel. Ik kan namelijk ook afreizen als coach/trainster. Momenteel heb ik een Oekraïense, Canadese, Maleisische en Spaanse amazone onder mijn hoede. Daarnaast begeleid ik ook een Marokkaanse ruiter, die een paard heeft gekregen van de prinses. Allemaal zijn ze in de race voor de Spelen.

Stuk voor stuk hebben ook zij last van de olympische koorts. De kwalificatie vereist een hoge ranking op de wereldranglijst voor 1 maart 2012. Dus iedereen voelt druk. Afgelopen weekeinde was ik in Oekraïne voor een concours in Zhashkov, waar de meesten van mijn leerlingen weer een poging deden om zo goed mogelijk te presteren met het oog op Londen. Ik maak me wel eens zorgen over de korte tijd waarin het allemaal moet gebeuren. Als 1 juni de deadline zou zijn, kan je meer spreiden en haal je de stoom van de ketel af. Waarom 1 maart is afgesproken is eigenlijk een raadsel voor eenieder.

Kortom, ik maak de weg naar de Spelen nu van een totaal andere kant mee. Het vergt een intensieve inzet van me. Dat maakt het ook heel spannend. Het coach zijn ga ik meer en meer waarderen door deze nieuwe ervaringen.

nieuws

Hendrik-Jan Schuttert Rabo Talent van het Jaar

Jonge springruiter nu al succesvol bij senioren

Oranje springruiterteam wint Olympisch zilver

Spannende barrage

Anky van Grunsven: een unieke inkijk in het leven van een topsporter

Minidocumentaire van begin tot goud 1 juni live

Column Anky

Hierbij de column van Anky in de Telegraaf: 'Geen spijt hebben'

Rabo talenten doen het goed

Rabo talenten Hendrik-Jan Schuttert en Angela Krooswijk hebben goed gepresteerd afgelopen weekend.

Column Anky

Wereldtitel in 2011 altijd belangrijkst

Aniek Poels wint weer in Hengelo

Rabo talent Aniek Poels prolongeerde haar overwinning in de Grote Prijs van Hippisch Hengelo.

Anky van Grunsven wint in Salzburg

Samen met Salinero weet Anky van Grunsven weer te winnen. Ditmaal in Salzburg.

KNHS nomineert voor sportgala

De KNHS nomineert Adelinde Cornelissen, Sjef Janssen, Petra van de Sande en Maikel van der Vleuten voor het sportgala.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant