Column Anky

Hierbij de column van Anky in de Telegraaf: 'Geen spijt hebben'

Column Anky

Allereerst de allerbeste wensen voor iedereen. Dat het een mooi jaar mag worden.

Met de sport komt het in 2012 vast en zeker goed, want we staan voor een veelbelovend jaar met belangrijke evenementen als het Europees kampioenschap voetbal, de Tour de France en natuurlijk de Olympische Spelen. Wat het laatste sportspektakel betreft, de voortekenen duiden – net als vier jaar geleden in Peking en Hongkong – op een vrouwenjaar voor Nederland. Ranomi Kromowidjojo met de estafettezwemsters, zeilster Marit Bouwmeester, wielrenster Marianne Vos en de hockeyvrouwen behoren tot de topfavorieten. Daartegenover staan de medaillekansen van surfer Dorian van Rijsselberghe. Ik hoop dat alle mannelijke topsporters een topjaar draaien en dat zij voor verrassingen kunnen zorgen op de Spelen in Londen.

Ik ben nu zelf al weer twaalf jaar olympisch kampioen. In 2000 haalde ik in Sydney mijn eerste gouden olympische plak, waarna Athene en Peking volgden. In de Nederlandse olympiër-top sta ik vijfde achter Inge de Bruijn (zwemmen), Leontien van Moorsel (wielrennen), Charles Pahud de Mortange (militarypaardensport) en Fanny Blankers –Koen (atletiek). Zij hebben allemaal vier gouden medailles. Ik heb er drie. Alleen ben ik de enige met vijf zilveren medailles achter mijn naam.

Ik wil best graag in dat illustere rijtje topsporters met vier gouden medailles. Alleen zijn mijn afwegingen anders dan op mijn 22e. Als ik de column van Ranomi Kromowidjojo lees, herken ik heel veel in haar verhaal. De komende acht maanden staan voor haar volledig in het teken van de Olympische Spelen in Londen. Toen ik naar Seoel, Barcelona, Sydney en Athene ging was dat bij mij eigenlijk ook zo. Er stond mij op die momenten maar één doel voor ogen.

Nu zijn er zaken waar ik meer rekening mee hou. Zoals bijvoorbeeld de paarden. Salinero is op leeftijd met 18 jaar, Upido is met 10 jaar juist groen als gras. Dat laatste hoeft trouwens geen argument te zijn, want Salinero was ook pas 9 jaar toen hij Athene won. Maar met Salinero had ik al wel veel meer ervaring op het hoogste niveau. Daar kunnen we in de komende zeven maanden met Upido nog keihard aan werken. De vooruitgang in de training is momenteel top. Ik heb echt af en toe het gevoel dat het heel hard gaat. Ik ben consequent en gericht aan het werken aan zijn spieropbouw en zijn technische vaardigheden. Op sommige momenten is het puur genieten en geeft Upido mij een supergevoel richting de toekomst.

Natuurlijk moeten we het ook op topwedstrijden gaan presenteren. Maar als hij nu die speciale momenten al niet zou hebben, dan weet je zeker dat het er op concours ook niet uitkomt.

Als ik dan ook naar de uitgangspositie van het Nederlandse dressuurteam kijk, voel ik dat ik mijn best moet doen om er weer bij te zijn op de Spelen. We staan er weer totaal anders voor dan een jaar geleden. Er werd afgelopen seizoen veel ingekocht en verkocht wereldwijd en er waren blessures. Van de top 1-positie kelderden we met Oranje ineens naar plek drie. Die buiteling is inmiddels gestopt. De Oranjeruiters komen er aan met veel goede, nieuwe paarden. En wellicht precies op het goede moment.

Bij het afwegen van al deze voors en tegens merk ik dat ik toch neig naar een hernieuwd olympisch optreden. Ik word fanatieker en fanatieker. Ik wil er in ieder geval echt alles aan gedaan hebben om Londen te halen en daar vervolgens top te presteren. Als het dan achteraf niet lukt, hoef ik nooit spijt te hebben dat ik alles gegeven heb in de opbouw naar de Spelen.

(Bron: Telegraaf)

nieuws

Hendrik-Jan Schuttert Rabo Talent van het Jaar

Jonge springruiter nu al succesvol bij senioren

Oranje springruiterteam wint Olympisch zilver

Spannende barrage

Anky van Grunsven: een unieke inkijk in het leven van een topsporter

Minidocumentaire van begin tot goud 1 juni live

Column Anky

Hierbij de column van Anky in de Telegraaf: 'Geen spijt hebben'

Rabo talenten doen het goed

Rabo talenten Hendrik-Jan Schuttert en Angela Krooswijk hebben goed gepresteerd afgelopen weekend.

Column Anky

Wereldtitel in 2011 altijd belangrijkst

Aniek Poels wint weer in Hengelo

Rabo talent Aniek Poels prolongeerde haar overwinning in de Grote Prijs van Hippisch Hengelo.

Anky van Grunsven wint in Salzburg

Samen met Salinero weet Anky van Grunsven weer te winnen. Ditmaal in Salzburg.

KNHS nomineert voor sportgala

De KNHS nomineert Adelinde Cornelissen, Sjef Janssen, Petra van de Sande en Maikel van der Vleuten voor het sportgala.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant