Rampspoed overvalt Rabo´s in Vlaanderen

Een karrenvracht aan tegenslag legt de Raboploeg volstrekt lam in de Ronde van Vlaanderen.

Rampspoed overvalt Rabo´s in Vlaanderen

"Zoveel tegenslag. Daar valt niets tegen te doen." Een paar minuten na zijn interview voor de camera's van Sporza had Nick Nuyens (foto) de teleurstelling over een mislukte missie in de Ronde van Vlaanderen nog niet weggeslikt. De Belgische klassiekerspecialist van de Raboploeg was vorig jaar achter de weer excellerende Stijn Devolder nog tweede geworden, maar fietste zondag met zijn ploeg voortdurend achter de feiten aan. Valpartijen en lekke banden verknalden de strategie van het Raboteam en legden de ploeg eigenlijk helemaal lam.

"Vanaf het begin van de finale waren wij zo goed als vleugellam." Ploegleider Frans Maassen kan zich niet heugen zo'n dramatisch verloop van Dé Ronde te hebben meegemaakt. "In elk geval niet voor een ploeg waar ik bij betrokken ben geweest. Niet als renner en niet als ploegleider. Het zat ook in deze koers opgesloten. Ze reden vanaf het begin zo vreselijk hard, dat er de eerste 150 kilometer bijna geen tijd was om te pissen. Om tien seconden achterstand goed te maken, moest je alle zeilen bijzetten. Valpartijen en lekke banden kosten in zo'n koers nog meer energie."

De ellende begon voor de Rabo's nog voor de Molenberg. Bij een massale valpartij moesten vier van de acht renners voet aan de grond zetten. "Het kostte veel kracht om weer terug te keren", wist Maassen. Vervolgens kwam de definitieve nekslag in een serie van zeven. Flecha viel en werd door vier ploegmakkers in een geweldige jacht teruggebracht. Aan de voet van de Kwaremont reed Flecha vervolgens lek. Een paar honderd meter verder gingen Langeveld en Posthuma tegen de vlakte. Even later viel ook Tjallingii, die al een wiel had afgestaan aan Flecha en in de afdaling van de Koppenberg ging weer Flecha tegen de vlakte.

Achter de feiten

"Om wanhopig van te worden", treurde Frans Maassen. "Iedere keer dat we dachten, we hebben het weer op de rails, gebeurde er weer iets waardoor we mensen vooraan kwijt raakten." Alleen Nick Nuyens bleef steeds in de punt over. Nuyens: "De organisatie was helemaal weg. Ik zat gevangen voorin. Helemaal geïsoleerd. Wat kon ik beginnen tegen die sterke blokken? Niks dus. Het was wachten tot ploegmaats terugkwamen, maar vanaf dat moment zijn wij steeds achter de feiten blijven aanhollen."

"Ik was nochtans sterk. Nou niet om de hele zaak op een hoop te fietsen, maar ik kon bij iedereen mijn karretje aanhaken. Het was wachten tot er weer ploegmaats terug zouden keren. Dat gebeurde ook, maar toen was de koers al ontploft." Nuyens had vooral oog voor Juan Antonio Flecha. "Want die was heel erg sterk vandaag. Hij valt twee keer en rijdt op een heel belangrijk moment lek, maar kan in de finale toch nog in de tegenaanval gaan. Of we Stijn Devolder hadden kunnen kloppen vandaag? Moeilijk, maar het is wel frustrerend dat we nooit een kans hebben gehad."

'Devolder grote klasse'

Daar was Frans Maassen het volledig mee eens. "Stijn Devolder was hele grote klasse. Niks aan te beginnen en dik verdiend gewonnen. Quick Step als blok was indrukwekkend. Maar ik had daar graag met onze ploeg nog zand in de machine willen strooien, maar we hebben nooit een kans gehad. En dat op een dag, dat de ploeg goed rijdt. Ze kregen het steeds weer voor elkaar om uit de achtergrond terug te keren. Ineens deden we zelfs weer mee voor de tweede plaats, terwijl ik die hoop al lang had opgegeven."

"Maar dit gebeurt en dit is koers. Het maakt wielrennen zo'n heerljk onvoorspelbare sport. Maar het is wel geweldig balen als je zelf slachtoffer van zo'n onvoorstelbare rampspoeddag bent. Wij hebben het nu voor de rest van dit jaar wel gehad."

nieuws

Mollema vooraan in helse 'Lombardije'

In waar beestenweer wordt Bauke Mollema zevende in de Ronde van Lombardije.

(WK) Tijdrijders in de middenmoot

Wilco Kelderman (25e) en Lieuwe Westra (38e) in middenmoot van WK tijdrit.

Theo Bos slaat ook in Memorial toe

Met de Memorial Rik van Steenbergen wint Bos vierde wedstrijd in een maand.

Bos verslaat Greipel in World Ports Classic

Theo Bos zet in een massasprint de terugrit naar Rotterdam op zijn palmares.

Waaierspektakel in World Ports Classic

Rabosprinters zitten mee, maar Renshaw niet verder dan de vijfde plaats.

Geen rol van betekenis Raboploeg in Plouay

Drie Rabotroeven in GP Ouest France Plouay missen vorm; rentree Tjallingii.

(Denemarken) Raboploeg verlaat ronde zonder zege

Theo Bos miste in de slotrit de goede benen om voor de overwinning mee te doen.

(Denemarken) Geen supertijdrit voor Kelderman

Wilco Kelderman zakt naar de zevende plek, wel nog beste jongere.

(Denemarken) Kelderman nipt verslagen door Nordhaug

Pas in de laatste meter wordt Wilco Kelderman naar de tweede plaats verwezen.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant