(Tour) Plannen bijstellen voor de rest van de Tour

Mollema, Gesink en Ten Dam bekijken de schade na eerste bergrit.

(Tour) Plannen bijstellen voor de rest van de Tour

De eerste bergrit kwam voor een groot deel van het peloton op een slecht moment, één dag na die rampzalige valpartij. Zo ook voor de getroffen Raborenners. Voor de slotklim ging het nog, maar daar werden de verschillen duidelijk. Laurens ten Dam stond Bauke Mollema en Robert Gesink (foto) zo goed en zo kwaad als het ging bij.

"Vandaag was de slotklim heel zwaar, het was heel lastig," liet Bauke Mollema weten. "Ik was nog niet super van die val gister." Bovendien begon de slotklim slecht voor Mollema. "Onderaan zaten we ook nog op een gaatje omdat Leipheimer in die afdaling een gat liet vallen. Dan begin je al slecht aan die klim. We bleven op 100 meter hangen. Het is meer dat je al een kleine inspanning hebt gedaan voor je die klim moet doen. Dat was jammer, maar we waren niet goed genoeg vandaag." De val van vrijdag had zijn sporen nagelaten. "Gisteren speelt zeker mee. Het is nooit lekker om te vallen. Ik ben geschaafd, dus dan ben je nog redelijk stijf. Dat zit wel in je lichaam."

Voor de tweede dag op rij dus tijdsverlies voor Bauke Mollema. "Ik verlies meer dan twee minuten. Dat is heel veel." Dat vraagt om een ander strijdplan voor de rest van deze ronde. "We moeten nu kijken, misschien de plannen bijstellen. Je weet nooit hoe je tijd kunt winnen. Alleen volgen gaat niet genoeg zijn nu. Dus ik denk wel dat we ergens in de aanval moeten gaan en hopen zo wat tijd terug te pakken." Mollema blijft in elk geval hoop houden. "Ik denk als we hier goed van herstellen de komende dagen, dan zijn we weer goed. Hopelijk zit er nog een dagsucces in dan."

'Het klassement ligt in duigen'

Ook Robert Gesink had het zwaar op de slotklim. "Het was heel lastig. Ik voelde me onderweg heel goed, maar aan de voet van de laatste klim blies ik me op. Het ging gewoon niet meer." Aan Laurens ten Dam had Gesink een goede hulp, maar dat kon ook niet baten. "Lau reed keihard tempo. We zaten eerst samen met Bauke, maar ik ontplofte als ik weet niet wat. Kijk, natuurlijk, je bent gisteren gevallen. Dat neem je de volgende dag mee. Dat lijkt me logisch. Voor de rest ging het niet harder. Het klassement was gisteren al een onmogelijke droom geworden voor dit rondje en dat was vandaag extra duidelijk."

"Het klassement ligt in duigen. Ik kan er voor de rest niet veel over zeggen," stelde Robert Gesink. "Het was een zware dag, er werd hard gereden. Luis Leon zat supergoed mee. Ik heb zelf maximaal gereden en kwam ruim tekort. We weten allemaal hoe ik hiervoor was, hoe goed ik was in Californië en Suisse. Zoiets kan niet in één keer weg zijn. Maar ja, je bent gisteren op je bakkes gegaan. Dat moet je niet doen, maar ja, dat is gebeurd. Vandaag was het niet wat ik ervan gehoopt had," was Gesinks bittere conclusie.

Vrijbuiteren

Laurens ten Dam heeft op de slotklim nog veel werk verzet voor Robert Gesink en Bauke Mollema. Onderaan moest hij eerst een gat dichtrijden. "Daarna ben ik met Robert en Bauke in mijn wiel naar boven gereden. Op drieëneenhalf demarreerde Bauke nog een beetje en toen ben ik bij Robert gebleven. Bauke ging me net even te hard. Gelukkig kon Robert zijn ritme weer herpakken. Na zo'n valpartij als gisteren, als je je dan in de eerste twee kilometer over de kop rijdt op zo'n steile klim, dan sta je gewoon stil. En als je weer gaat ademen en een versnellinkje rond krijgt, dan kom je wel weer boven. De laatste paar kilometers gingen weer beter, want we haalden nog veel renners in."

Zondag staat er weer een zware rit op het programma. "Morgen zal niet veel veranderen," denkt Laurens ten Dam. "We moeten eerst even de rustdag afwachten, dan zien we daarna wel weer verder. Morgen kan ik in de aanval, Luis Leon heeft het vandaag laten zien. Maar het is ook geen kwestie van playstationnen, hè. In de aanval zit je niet zomaar, daar moet je een beetje geluk bij hebben. Als ik voor mezelf spreek, voel ik me wel goed. Dat is wel positief. Ik hoop dat die mannen er na de rustdag weer doorheen komen en dat we dan nog twee weken kunnen vrijbuiteren."

nieuws

Mollema vooraan in helse 'Lombardije'

In waar beestenweer wordt Bauke Mollema zevende in de Ronde van Lombardije.

(WK) Tijdrijders in de middenmoot

Wilco Kelderman (25e) en Lieuwe Westra (38e) in middenmoot van WK tijdrit.

Theo Bos slaat ook in Memorial toe

Met de Memorial Rik van Steenbergen wint Bos vierde wedstrijd in een maand.

Bos verslaat Greipel in World Ports Classic

Theo Bos zet in een massasprint de terugrit naar Rotterdam op zijn palmares.

Waaierspektakel in World Ports Classic

Rabosprinters zitten mee, maar Renshaw niet verder dan de vijfde plaats.

Geen rol van betekenis Raboploeg in Plouay

Drie Rabotroeven in GP Ouest France Plouay missen vorm; rentree Tjallingii.

(Denemarken) Raboploeg verlaat ronde zonder zege

Theo Bos miste in de slotrit de goede benen om voor de overwinning mee te doen.

(Denemarken) Geen supertijdrit voor Kelderman

Wilco Kelderman zakt naar de zevende plek, wel nog beste jongere.

(Denemarken) Kelderman nipt verslagen door Nordhaug

Pas in de laatste meter wordt Wilco Kelderman naar de tweede plaats verwezen.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant