(WK) Tijdrijders in de middenmoot

Wilco Kelderman (25e) en Lieuwe Westra (38e) in middenmoot van WK tijdrit.

(WK) Tijdrijders in de middenmoot

Een klassering in de subtop zat er woensdag niet in voor de Nederlandse tijdrijders bij de Elite mannen. Raborenner Wilco Kelderman (foto) klasseerde zich met een 25e plaats nog redelijk in de middenmoot. Nationaal kampioen Lieuwe Westra kende een slechte dag. Hij werd pas 38e. De Duitser Tony Martin prolongeerde zijn wereldtitel, al was het wel ternauwernood. De jonge Amerikaan Taylor Phinney kwam in de laatste twee kilometer op onder meer de Cauberg nog akelig dichtbij. Uiteindelijk hield de Duitser 5,37 seconden over van een marge van 17 seconden bij het laatste tussenpunt.

Voor het Nederlandse duo zat de titelstrijd er toen al op. Wilco Kelderman wilde zich revancheren voor zijn teleurstellende prestatie van afgelopen zondag, toen hij halverwege de ploegentijdrit afhaakte. Het jonge Rabotalent reed een stuk beter dan op het openingsnummer van het WK, maar een verrassing zat er toch niet in. Hij had ook de pech dat het tijdens zijn race bij vlagen pijpenstelen regende, terwijl vooral na hem veel renners een droog parcours voor de kiezen kregen. Aan het einde van de rit was Kelderman iets meer dan drieëneenhalve minuut trager dan winnaar Martin. Eerder dit seizoen toonde de eerstejaars prof aan zich in tijdritten met de top te kunnen meten. In tijdritten in Californië en de Dauphiné deed hij het prima. Met name zijn vierde plaats in de Dauphiné in een 54 kilometer lange tijdrit, tussen de wereldtop, was opvallend.

Regen en wind

De omstandigheden waren woensdag dus niet ideaal, maar de renner zelf zat daar niet zo mee. “Veel wind en zeker in het begin veel regen. Maar eigenlijk ging het wel. Sommige stukken waren kletsnat en andere stukken droog. Het was wel te doen”, vond Kelderman. De tijdrit vond hij wel redelijk gaan, zeker in vergelijking met afgelopen zondag. “Ik heb vandaag een beetje op eigen niveau gereden. Daar was zondag geen sprake van. Vandaag heb ik het wel een beetje goed gemaakt. Na zondag baalde ik behoorlijk, al was er natuurlijk wel een verklaring in verband met de jetlag. Van Canada naar Europa vergt een langere aanpassingsperiode dan andersom. Maar dat weten we nu voor volgend jaar.”

Zijn seizoen duurt intussen al behoorlijk lang, want in januari zat de eerstejaars beroepsrenner al op de fiets. “Ik zit nu aan 65 koersdagen. Dat is best veel. Zeker als je erbij neemt, dat ik geen grote ronde heb gereden. Maar die komt volgend jaar wel. Zo goed als zeker de Giro. Over mijn debuutjaar ben ik zeker niet ontevreden. Californië had ik best een doel van gemaakt en dat is ook heel mooi geworden. Maar de Dauphiné was eigenlijk nog leuker om mee te maken. Dat was een hoger niveau dan Californië, maar ik pakte de jongerentrui en reed een heel goed klassement. Plus een sterke tijdrit. Die ronde was een extra cadeautje, want ik hield er helemaal geen rekening mee.” Zijn seizoen duurt nog drie wedstrijden. Hij maakt deel uit van de selecties voor de Italiaanse klassiekers in Lombardije, Beghelli en Emilia.

Tegenvaller Westra

Nederlands kampioen Lieuwe Westra had helaas zijn dag niet. De Fries droomde vooraf heel voorzichtig van het podium, maar dat zat er nimmer in. Al bij het eerste tussenpunt was zelfs de top dertig ver buiten bereik. Daar kwam in het vervolg geen verandering meer in. Hij werd 38e op bijna vijf minuten van goud. Hij had er zelf geen verklaring voor. “Je kan er geen pijl op trekken. Maar dat is sport, dat is wielrennen. Het is voor mijzelf volstrekt onverklaarbaar, maar dit was absoluut niet mijn dag. Verre van dat. Op een WK en dan voor eigen publiek doet dat heel veel pijn.”

nieuws

Mollema vooraan in helse 'Lombardije'

In waar beestenweer wordt Bauke Mollema zevende in de Ronde van Lombardije.

(WK) Tijdrijders in de middenmoot

Wilco Kelderman (25e) en Lieuwe Westra (38e) in middenmoot van WK tijdrit.

Theo Bos slaat ook in Memorial toe

Met de Memorial Rik van Steenbergen wint Bos vierde wedstrijd in een maand.

Bos verslaat Greipel in World Ports Classic

Theo Bos zet in een massasprint de terugrit naar Rotterdam op zijn palmares.

Waaierspektakel in World Ports Classic

Rabosprinters zitten mee, maar Renshaw niet verder dan de vijfde plaats.

Geen rol van betekenis Raboploeg in Plouay

Drie Rabotroeven in GP Ouest France Plouay missen vorm; rentree Tjallingii.

(Denemarken) Raboploeg verlaat ronde zonder zege

Theo Bos miste in de slotrit de goede benen om voor de overwinning mee te doen.

(Denemarken) Geen supertijdrit voor Kelderman

Wilco Kelderman zakt naar de zevende plek, wel nog beste jongere.

(Denemarken) Kelderman nipt verslagen door Nordhaug

Pas in de laatste meter wordt Wilco Kelderman naar de tweede plaats verwezen.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant