Grootste Rabo Wielerploeg ooit in 2009

Algemeen directeur Harold Knebel wil in 2009 meer initiatief en meer aanvalslust.

Grootste Rabo Wielerploeg ooit in 2009

De opdracht die de ploegleiders en renners van het ProTeam voor 2009 van de directie van de Rabo Wielerploegen meekrijgen, is duidelijk: meer initiatief, aanvallender en een herkenbare strategie. Algemeen directeur Harold Knebel (foto) vertelde maandagmiddag bij de presentatie van de formatie in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy dat hij tevreden was over 2008, maar 'niet voldaan'. "Het was goed, maar het kon beter. Ik denk dat met een meer aanvallende instelling onze doelstellingen nog beter bereikt kunnen worden", vindt Knebel.

In 2009 bestaan de Rabo Wielerploegen uit liefst 52 renners en 7 ploegleiders. Dertig coureurs rijden in dienst van het ProTeam. De resterende 22 maken deel uit van het Continental Team met de ploegleiders Nico Verhoeven en Piet Kuys. Erik Breukink, Erik Dekker, Adri van Houwelingen, Frans Maassen en Jan Boven zetten de lijnen bij het ProTeam uit. Zij zullen nog meer dan in 2008 nadruk leggen op hun rol als renners-regisseur. Afgelopen seizoen pakte die werkwijze volgens Knebel goed uit. "Maar we hebben er van geleerd en willen het nog intensiever en dus beter gaan toepassen."

De vijf ploegleiders van het ProTeam hebben ieder een kernteam tot hun beschikking, met specifieke kwaliteiten. De kernteams zullen ook meer dan in het verleden gezamenlijk gaan trainen. De nieuwe aanpak moet gaan leiden tot nog betere resultaten dan in 2008. Knebel: "We mikken op een podiumplek in de Tour, een overwinning in de klassiekers en een vooraanstaande rol in de kleinere etappekoersen en eendaagse wedstrijden. Ik denk dat we daarvoor de juiste mix van routiniers, specialisten en jong talent in huis hebben. Het kan een heel mooi seizoen worden."

Menchov weer in Giro

Voor de Vlaamse klassiekers heeft de Raboploeg met Nick Nuyens een sterke troef erbij gekregen. De ronderenners Denis Menchov en Robert Gesink mikken op een sterke Tour. Vast staat dat Menchov opnieuw de Giro als voorbereiding op de Tour rijdt. "Dat is goed bevallen, dus ik zie geen reden om dat te veranderen", vertelde Menchov in Rotterdam. De andere grote ronderenner van de ploeg Robert Gesink weet dat hij zonder calamiteiten zijn eerste Tour rijdt. Zijn voorprogramma lijkt niet veel af te wijken van vorig jaar. Hij rijdt opnieuw de Tour of California, waar hij in 2008 de Koninginnerit won. Daarna volgt mogelijk nog Parijs-Nice of de Tirreno.

Gesink: "Ik ken de profielen van de etappes in die twee rondes nog niet. Daar moeten we nog naar kijken, maar misschien rijd ik een van de twee. Maar ik richt me vooral op de Amstel Gold Race en de Waalse klassiekers. Daarna is het voorbereiden op de Tour." Heb je het deze winter anders aangepakt dan vorig jaar? Gesink: "Ja. Ik heb het iets rustiger aan gedaan. Vorig jaar mikte ik op een goede start in Californië. Daar wilde ik goed presteren. Nu liggen de prioriteiten anders."

Zeven 'nieuwelingen'

Nieuw in het ProTeam zijn in 2009 Lars Boom, Kai Reus, Juan Manuel Garate, Stef Clement, Nick Nuyens, Tom Stamsnijder en Maarten Tjallingii. Lars Boom ontbrak maandag in Ahoy. Hij is herstellende van een ontsteking aan de elleboog. Ook afwezig in Rotterdam waren Graeme Brown (actief in Australië), Mathew Hayman (herstellende van een vaatoperatie aan de lies) en Mauricio Ardila (nog in Colombia).

Een nieuw gezicht in de organisatie is ook dat van prestatiemanager Peter Murphy. De voormalige bondscoach volleybal is aangetrokken om de vijf ploegleiders van het ProTeam te coachen. "Wij kunnen niet stil blijven zitten. We denken dat iemand als Murphy onze ploegleiders nieuwe inzichten in het begeleiden van topsporters kan verschaffen. Niet omdat ze dat nu niet goed zouden doen, maar we willen verder om ons heen kijken."

nieuws

Mollema vooraan in helse 'Lombardije'

In waar beestenweer wordt Bauke Mollema zevende in de Ronde van Lombardije.

(WK) Tijdrijders in de middenmoot

Wilco Kelderman (25e) en Lieuwe Westra (38e) in middenmoot van WK tijdrit.

Theo Bos slaat ook in Memorial toe

Met de Memorial Rik van Steenbergen wint Bos vierde wedstrijd in een maand.

Bos verslaat Greipel in World Ports Classic

Theo Bos zet in een massasprint de terugrit naar Rotterdam op zijn palmares.

Waaierspektakel in World Ports Classic

Rabosprinters zitten mee, maar Renshaw niet verder dan de vijfde plaats.

Geen rol van betekenis Raboploeg in Plouay

Drie Rabotroeven in GP Ouest France Plouay missen vorm; rentree Tjallingii.

(Denemarken) Raboploeg verlaat ronde zonder zege

Theo Bos miste in de slotrit de goede benen om voor de overwinning mee te doen.

(Denemarken) Geen supertijdrit voor Kelderman

Wilco Kelderman zakt naar de zevende plek, wel nog beste jongere.

(Denemarken) Kelderman nipt verslagen door Nordhaug

Pas in de laatste meter wordt Wilco Kelderman naar de tweede plaats verwezen.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant