Rabobank Liv Giant Team schaaft in Toscane aan vorm

Rabobank vrouwenploeg op trainingskamp in Toscane. Rabosport peilt de stemming bij Koos Moerenhout.

 Rabobank Liv Giant Team schaaft in Toscane aan vorm

Precies tussen de twee eerste WB-koersen van het seizoen heeft het Rabobank Liv/Giant Team zich teruggetrokken in een sfeervol familiehotel in het Toscaanse Castagneto Carducci. De ploeg probeert er bij te komen van de in Siberische omstandigheden verreden opening van het Wereldbekerseizoen, de Ronde van Drenthe. Die heeft zijn sporen achtergelaten. “Er wordt hier op het trainingskamp veel geblaft en gehoest”, zegt team-manager en ploegleider Koos Moerenhout (foto: in gesprek met Megan Guarnier) veelbetekenend. Maar het gaat intussen wel beter in het mooie Toscane. De ploeg blijft er tot einde van de komende week. Volgend weekend volgt in Noord-Italië in de buurt van het Gardameer de tweede Wereldbekerwedstrijd van het seizoen, de GP Alfredo Binda.

Koos Moerenhout verwacht, dat het team er dan zal staan, ondanks de medische probleempjes van dit moment. “Ach, het is allemaal niet zo ernstig, maar alleen vervelend. Er zijn wat meer gezondheidsklachten dan normaal, maar dat is duidelijk te wijten aan de winterse omstandigheden van de afgelopen weken en vooral de kou en ijsregen in de Ronde van Drenthe. We moeten even pas op de plaats maken. Sommigen hebben iets meer tijd nodig voor herstel, maar het gaat allemaal wel goed komen.” De ploeg trainde al volop en werkte zaterdagochtend zelfs een ploegentijdrit-training af. Alleen Iris Slappendel bleef ziek achter in het hotel, maar ook zij zal vermoedelijk binnenkort weer aan kunnen sluiten.

Teambuilding

Het trainingskamp in Toscane waar de ploeg zich ook in voorgaande jaren heeft terug getrokken geldt ook als een goed moment voor verdere teambuilding. Voor de eerste keer is vanaf zondag 17 maart het complete team bijeen. Dan sluit de laatste afwezige aan, het Zwitserse mountainbike-talent Jolanda Neff. Zij staat onder contract van het Giant XC Team, maar conform gemaakte afspraken rijdt ze ook een paar wegwedstrijden bij het Rabobank Liv/Giant Team.

De jonge Zwitserse draait tot half april vol mee en richt daarna weer haar blik op het mountainbiken. Koos: “Jolanda debuteert in Gent-Wevelgem en rijdt ook de Energie Wacht Tour. Mogelijk blijft het daarbij. Maar het is toch goed haar er nu bij te krijgen.” Naast Neff zijn ook de veldrijdsters Sanne van Paassen en Sabrina Stultiëns in Toscane van de partij. Van Paassen rijdt een bijna volledig wegprogramma. De pas 19-jarige Stultiëns, die net als Van Paassen een sterk veldritseizoen achter de rug heeft, draait nu wel mee, maar ze sluit pas later aan in wegwedstrijden.

'Leading Lady'

Moerenhout zag in Toscane de afgelopen dagen hetzelfde beeld als tijdens de eerste maanden van dit jaar. Gedreven rensters. Een eenheid waarin iedereen van grote waarde is, ondanks de aanwezigheid van het boegbeeld van het internationale vrouwen wielrennen, Marianne Vos. “Marianne is natuurlijk de leading lady van het team”, zegt Koos. “Ze heeft een droomseizoen achter de rug en ze is nu al super. Maar ze stelt zich binnen de ploeg bescheiden op. Marianne trekt de rest mee naar een hoger niveau. Ze wil natuurlijk altijd graag winnen, maar is geen egoïstische renster. Ondanks die enorme drive om te winnen, ziet ze het brede geheel van de ploeg heel goed. Ik kende natuurlijk al de nodige verhalen over haar en die blijken helemaal te kloppen. Een prettige persoonlijkheid, die vooral in teamgeest denkt en werkt.”

Het inpassen van de nieuwelingen in de ploeg is de afgelopen weken al prima verlopen. Zo heeft de Amerikaanse kampioene Megan Guarnier zich intussen in Sittard gevestigd en beweegt ze zich binnen de ploeg of ze al jaren meeloopt. “Megan heeft ook haar waarde al bewezen met de tweede plaats in Omloop Het Nieuwsblad. Waar we haar gaan zien? Ik denk vooral in wereldbekerwedstrijden en andere eendagskoersen. Hoewel, in het vrouwenwielrennen is het ook zo dat wanneer je eenmaal tot de wereldtop behoort, je ook bijna automatisch in etappekoersen tot de top gaat behoren. We zullen zien.

'Eigen broek ophouden'

Het trainingskamp in Toscane is ook een goed ijkmoment voor Koos Moerenhout zelf. Hij is nu tweeëneenhalve maand bezig in zijn nieuwe functie. Het opbouwen van de ploeg, die na het opknippen van de voormalige Rabo Wielerploegen eigenlijk weer opnieuw moest beginnen, vordert, maar kost hem veel energie en inzet. “Het is heel anders geworden, dan waar ik voor had getekend. Door het losknippen van de Rabobank Wielerploegen moeten we nu organisatorisch onze eigen broek ophouden. Mijn studie sport-management aan de Johan Cruijff Academie komt daarbij goed van pas. Er komt veel op me af. Ook veel nieuwe dingen. Ik moet in sommige zaken nog routine krijgen, maar beetje bij beetje ontstaat er balans. Het is een uitdagende taak, die me nu nog zeven dagen per week kost. Misschien dat het over een paar maandjes iets rustiger is, wanneer de basis eenmaal stabiel staat.”

Nog geen spijt van de stap? “Nee zeker niet. Het is eigenlijk een droomjob voor iemand die gek is van wielrennen. Je hebt dagelijks te maken met zeer gedreven topsporters. Mensen die alles opzij zetten om hun doel te bereiken. We werken met een klein team in de organisatie. Dat is ook prettig. Korte lijnen en je bent veelal met dezelfde mensen op pad. Het klikt ook goed tussen iedereen. Ik heb het gevoel, dat ik bij een geweldige club terecht ben gekomen. Dit gaat een mooie periode worden en niet alleen door Marianne Vos. Achter haar staan nog meerdere wereldtoppers klaar. Dat maakt dit team zo sterk.”

nieuws

Franse tijdrit-titels voor Pauline Ferrand-Prevot

Pauline Ferrand-Prevot verdedigt de Franse titels tijdrijden bij zowel Elite als Beloften met succes.

Annemiek van Vleuten tevreden met brons

Annemiek van Vleuten wordt 3e op het NK tijdrijden en kan leven met het resultaat. Ellen van Dijk pakt goud.

Hofstede doet tot diep in finale mee in Fleche Ardennais

Eerstejaars Rabobank Development Team eindigt uiteindelijk als zestiende.

Emiel Dolfsma sprint naar elfde plaats in Frankrijk

Renner uit Kampen toont opnieuw vorm richting NK in Kerkrade.

Ploeg rijdt in Boucles de la Mayenne achter de feiten aan

Jasper Bovenhuis verspeelt jongerentrui en ploeg mist de uiteindelijke kopgroep.

Dylan van Baarle haalt eindzege binnen in Thüringen Rundfahrt

Mike Teunissen wordt vierde in slotetappe. Ruben Zepuntke was virtueel leider

Ruud Verhagen verlaat Rabobank Liv/Giant Team

Ploegleider Ruud Verhagen verlaat op eigen verzoek per direct Rabobank Liv/Giant Team.

Bovenhuis verovert jongerentrui in Boucles de la Mayenne

Emiel Dolfsma ziet korte vluchtpoging al snel stranden in Franse rittenkoers.

Teunissen grijpt naast dagzege in Thüringen Rundfahrt

Dylan van Baarle blijft leider in Duitse ronde met nog één rit te gaan.

Meer nieuwsArchief nieuws

laatste moby's

Met @sannevanpaassen aan het werk bij @RaboAltena ;-) ...en 1-2-3, en... #coretraining
Greetings from Route de France.
Iris Slappendel warming up for prologue in Route de France.
Race prep. with @ValeScandolara for Oostvoorne today. Think it was a good warm-up with 1&2 in the result:-)
Exciting race & great atmosphere at #Ridderronde Maastricht. Prize for the victory: a tap... but #nobeer?! ;-p
High speed in #Roosendaal today. Made nicely visible by @Erwin_Spek #coolpic #hardrace
This day, one year ago already... #London  #July29th :-)
Back home and preparing for @ProfrondeTiel this afternoon. Guess someone wants to join....
Koppelkoers achter derny in Volksronde Roosendaal Size XXL
Rabobank Alblasserdam telt uit de winst! 1 @RoxaneKnetemann, 3 @lucinda_brand, 5 ikke. #paardemarktrondeAlblasserdam
Nice ride y'day in Andorra with some great views. Off to see the course now @ucimtbworldcup Vallnord. #excited
Het podium tijdrit jongens #eyof2013 #knwu
Jeugd heeft de toekomst! #knwu #eyof2013 Pascal Eenhoorn
M'n maatje SixFiftyB weer uit de schuur gehaald. Hij vond het mooi geweest; morgen in actie @SteenwijkMTB! 11.32u start.
All they need is inspiration! Rabobank Liv/giant